Har du lurt på hvilke HTML-tags og ARIA-attributter du skal bruke, når du skal flytte tastaturfokus, hva beste måte egentlig er for å tilgjengeliggjøre SVG-er eller om du kan sette display-property til «Block» eller «flex» på en tabell?
Hvis «nei» så er du trolig ikke en front-end utvikler og vil oppleve at noen detaljer blir for tekniske. Men er du litt teknisk interessert og jobber i et produktutviklingsteam så er målet å gi deg nok påfyll til å få følelsen av å henge med.
Dette foredraget er ikke en polert fortelling hvor du dras inn i en historie som får tårene til å sprette av glede eller sorg. Det er heller ikke en komplett, godt strukturert fasit for hvordan gjøre et grensesnitt universelt utformet. Dette blir mer en drøss eksempler på problemstillinger med både tips og kodeforslag, og ikke minst tankene bak.
Målet er å dele mest mulig av det vi har lært og erfart som vi tror kan overføres til problemstillinger dere jobber med, slik at dere kan bruke tid på noe annet. 🙂
Om Kristoffer Lium
Kristoffer er en av landets fremste fagpersoner og formidler av universell utforming og tilgjengelighet Siden 2017 har han jobbet som Digital tilgjengelighetsekspert i NRKs teknologidivisjon, men har også erfaring som konsulent.
I NRK jobber han på tvers av produktområder og plattformer slik som nettsider, apper på mobil og nettbrett, samt smart-TV. I tillegg til å fungere som en viktig fagperson og rådgiver for utviklere, designere, konseptutviklere og ledere i teknologi, bidrar han også noe inn mot innholdsmiljøene og på et mer strategisk nivå ut i resten av organisasjonen.
Kristoffer er en løsningsorientert og pragmatisk fyr med et stort og smittende engasjement for å lage gode brukeropplevelser for alle, og er svært opptatt av å overføre den samme kompetansen og engasjementet til oss andre.
I tillegg til dette, kan det være verdt å nevne at han selv er blind og derfor har en ekstra forståelse av hva universell utforming og tilgjengelighet kan bety i praksis. Dette har nok påvirket hans karrierevalg, men han pleier selv å påpeke at han ikke hadde jobbet med dette om han ikke oppriktig selv mente at dette gir bedre løsninger. Både faglig og for alle brukere.