Workshop

Siv Holen

Kantega

Åsta Lindemann

Haltenbanken, Seniordesigner

AI-ideation workshop, hvordan designe med og for AI

AI er et relativt nytt fagområde og det er viktig at designere lærer seg hva det er slik at de kan bidra til at løsningene blir brukervennlige. Maskinlæringsmodeller er basert på statistikk og sannsynlighet. Den har blitt veldig flink, men den er ikke smart og den vil gjøre feil. I tillegg er den avhengig av tilbakemeldinger fra brukeren for å lære og bli bedre. Dette gjør at vi må jobbe litt annerledes når vi jobber med brukeropplevelse med løsninger som bruker AI. Workshopen vil vise eksempler på bruk av AI, hvordan det er å jobbe med maskinlæringsmodeller og hvilke utfordringer vi møter. Workshopen er inspirert av en verktøykasse fra https://aixdesign.co/ som er basert på intervjuer med over 50 designere fra hele verden. Målet med workshopen er å integrere AI med designprosessen.

  • Idegenerering med What-if kort med muligheter for bruk av AI med eksempler på bruk
  • Konseptutvikling og valg av ide ved bruk av Impact matrix hvor vi vurderer ideen opp mot behov, gjennomførbarhet, forretning og ansvarlighet
  • Hvordan definere suksess ved å predikere ulike typer feil AI genererer (Confusion Matrix og presisjon vs sensitivitet)
  • UX- og designutfordringer når man bruker AI i et produkt

Om Siv Holen

Siv er en UX-designer som har jobbet med digitale brukeropplevelser i over 20 år. Hun er opptatt av gode brukeropplevelser gjennom hele livsløpet til tjenesten og mener at det er brukerne selv som gir oss den beste innsikten. Hun er nysgjerrig på det som skjer i IT-bransjen og vil finne ut hvordan det påvirker fagområdet UX. I høst tok hun et studie på NTNU om «AI and design thinking» sammen med Åsta og vil gjerne dele det hun lærte med dere gjennom denne workshopen. Til daglig er Siv Avdelingsleder for brukeropplevelse og design i Kantega.

Om Åsta Lindemann

Åsta er seniordesigner og rådgiver fra designbyrået Haltenbanken i Bergen. Hun har hovedfagsutfdanning i design, videreutdanning i Strategisk design for innovasjon – Design Thinking ved NHH/UiB/HVL, og har også fullført «AI and Design Thinking», en del av masterprogrammet Teknologiledelse og digital omstilling ved NTNU. Åsta har lang erfaring med strategisk designutvikling gjennom bruk av designmetodikk.